download het PDF van de website www.nieuwepark.nl
FOTO EXPOSITIE van Bergen IJzendoornpark Gouda 750
Station
In 1944 werd het station getroffen door twee zware bombardementen waarbij de hele bovenverdieping verloren ging. Na de oorlog werd de benedenverdieping gehandhaafd en werd het station uitgebreid met een busstation.
Nadat Gouda in 1869 een spoorwegstation had gekregen, waren de treinreizigers voor het vervolg van hun reis op trekpaarden aangewezen en daarom had het hotel tegenover het station een stalhouderij.
Dit hotel van J.N. Both lag op de hoek van de Crabethstraat en werd in 1938 vervangen door de kantoren van N.V. de Goudsche Maatschappij van Ziekenhuiskosten en Ongevallenverzekering nu de Goudse Verzekeringen.
24 APRIL 1897
Aankomst van koningin Wilhelmina en regentes Emma voor de ontvangsthal bij het station.
De hal werd speciaal voor deze begroeting door de firma H.J. Nederhorst in 4 dagen gebouwd.
Rechts het terrein van het latere Van Bergen IJzendoornpark en op de achtergrond rechts de eerste huizen van de Crabethstraat.
Vuilniswagen |
Vuilniswagen (Chenard & Walcker trekker met oplegger) ca. 1935, vervaardigd door de N.V.Goudse Machinefabriek aan de Kattensingel, in opdracht van de gemeente Gouda.
Leeuwenpoort
De ingang van het Van Bergen IJzendoornpark via de poort aan het Stationsplein, ca. 1910.
De twee leeuwen op de zuilen van het hek zijn oorspronkelijk van de in 1843 afgebroken Kleiwegspoort. Later zijn de zuilen naar achteren verplaatst.
Plantsoenendienst
Groepsfoto van de plantsoenendienst anno 1925.
De mannen met een dienstpet op zijn ambtenaren in dienst van de gemeente. De overige mannen zijn tewerkgestelde werklozen.
van Beverninghlaan
De eerste bebouwing langs het park aan de Van Beverninghlaan dateert van 1905.
Deze woningen zijn gebouwd in de Jugenstil stijl. Er zijn dieren- en bloemmotieven in de bogen boven de deuren en ramen, die kenmerkend zijn voor deze stijl.
van Bergen IJzendoornpark
Hier ziet u de achterzijde van de woningen aan de Crabethstraat. De woningen aan de Van Beverninghlaan zijn nog niet gebouwd. Op de achtergrond ziet u de toren van de Kleiwegkerk, afgebroken in 1965.
De villa is in 1920 ontworpen door de Haagse architect J. Duynstee in een aan de Amsterdamse school verwante bouwstijl vanwege de karakteristieke detaillering en het materiaalgebruik. Zowel de buitengevel als de ruimte-indeling van het interieur is volledig symmetrisch.
De villa is gebouwd in 1910. De exotische veranda en de “tropenhelm” verwijzen naar de Indische jaren van de opdrachtgever Rijn van Alkemade, resident van Palembang. Het is een mooi voorbeeld van de villa-architectuur die geïnspireerd is op de koloniale bouwkunst.
Wekelijkse controle van de nestkasten door de Ornithologische club (1927).
Rechts gemeente tuinman Veldkamp, belast met het beheer van het park,
midden biologie student Peeters en links een onbekende tuinhulp.
Boven: dame bij het bruidsbruggetje (foto uit 1904). Onder: foto’s van “bruidsparen”genomen tijdens Open Monumentendag 2012.
Halve Maantje
Tot 1960 was er op de plaats van de huidige volière nog een hoekje dat bij het park hoorde: het Halve Maantje. Het was dichtbegroeid met heesters en bomen en aan het einde op een veilige, bijna onzichtbare plek stond een bankje. Maar al in 1922 twijfelde gemeentewerken eraan of de bezoekers van dit stukje park wel zo geïnteresseerd waren in het natuurschoon om hen heen. Het viel op dat juist in de avonduren veel jonge stelletjes naar het Halve Maantje trokken. En van het een komt het ander, dacht men. Het zal dan ook niemand verbazen, dat men vanuit “zedelijkheidsoogpunt” van dit stukje Gouda af wilde.
Het Halve Maantje verdween en daarvoor in de plaats kwam rond 1960 de volière.
1918 Op de voorgrond twee jongetjes op een bank en rechts daarvan een dienstbode bij een meisje met hoepel.
Parkloop
De Parkloop werd van 1934 tot 1962 door Vires et Celeritas georganiseerd in het Van Bergen IJzendoornpark. De officiële naam luidde Provinciale Park Wegwedstrijd (PPW).
De senioren werkten drie ronden van 1 km af. De foto laat de start zien bij de entree van het park aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde.
van Strijenstraat
Op de kaart van Van Deventer omstreeks 1562 is de straat al te vinden, maar pas vanaf 1903 wordt het de Van Strijenstraat genoemd naar burgemeester Willem van Strijen (1687-1768). Daarvoor maakte deze straat deel uit van de Winterdijk. Dit is een van de oudste wegen van en naar Gouda, die al in 1359 wordt vermeld.
Reclamewagen getrokken door paarden ca. 1935, van de N.V. Kaashandelmij Gouda in het Van Bergen IJzendoornpark.